Digital Methods Mini-conference, 22-23 January 2009
Paper authors have the opportunity to introduce their work. You may give a short introduction, up to 5 minutes. Respondents have 15 minutes to discuss the work in question. Respondents, please prepare carefully and discuss the work by raising a series of points. Authors have 10 minutes to respond to the respondents, point by point. Each paper should take 35 minutes total.
Schedule
Thursday, 10am
TEMLab
Welcome
Richard Rogers
Morning Session I
Chair: Sabine Niederer
1> Richard Rogers, The Googlization Question, and the Inculpable Engine
Respondents: Michael Stevenson & Esther Weltevrede
2>Marijn de Vries Hoogerwerff, Cybercosmopolitanism: The Other Californian Ideology
Respondents: Erik Borra & Sabine Niederer
11 o'clock koffie
Morning Session II
Chair: Michael Stevenson
3>Sabine Niederer, Wikipedia and the Vigilance of the Crowd
Respondents: Esther Weltevrede & Anne Helmond
4>Esther Weltevrede, The Webs as Media of Location
Respondents: Michael Stevenson & Anne Helmond
Lunch
Afternoon Session I
Chair: Esther Weltevrede
5>Erik Borra, Post-demographics: the qualitative change of user-data on the web, or the intermingling of the user and the algorithm.
Respondents: Andrea Fiore & Marijn de Vries Hoogerwerff & Lanu Kim (tba)
6>Andrea Fiore, The Bazaar And The Cloud
Respondents: Erik Borra & Sabine Niederer
3 o'clock tea
Afternoon Session II
Chair: Marijn de Vries Hoogerwerff
7>Michael Stevenson, Of the Web: Exploring Early Reflections on Blogging
Respondents: Anne Helmond & Richard Rogers
8> Plenary
Chair & Summary: Richard Rogers
5pm (in Dutch)
SPUI 25
Van collecties en connecties: de openbare bibliotheek in Nederland Prof. dr. Frank Huysmans, bijzonder hoogleraar Bibliotheekwetenschap vanwege de Vereniging van Openbare Bibliotheken van Nederland
De eerste openbare bibliotheken in Nederland dateren uit de beginjaren van de twintigste eeuw. Sinds het ontstaan van 'de bieb' is er veel veranderd in haar gedaante en werkwijze. In deze Bijzondere Lezing schetst Frank Huysmans die ontwikkeling in woord en beeld. De lezing verhaalt onder meer van de aanloopfase, het optimisme van de pioniers, de moeizame uitbouw van het netwerk in een verzuild Nederland, het schipperen tijdens in de oorlogsjaren, de herzuiling en daaropvolgende ontzuiling, de uitbouw in de jaren zeventig, de bezuinigingen en stagnatie daarna, en de digitalisering. Tot slot is er de toekomst: zal er met de uitbouw van internet en de opkomst van e-boeken nog een openbare bibliotheek (nodig) zijn in 2020?
Frank Huysmans studeerde Sociologie en Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promoveerde daar in 2001 in de Sociale wetenschappen. Vanaf 2001 werkt hij bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, tegenwoordig als senior wetenschappelijk medewerker Mediagebruik en cultuurdeelname. Sinds september 2005 bekleedt hij de bijzondere leerstoel Bibliotheekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, die is ingesteld vanwege de Vereniging van Openbare Bibliotheken in Nederland (VOB).
Borrel
Other Winter Workshops
Winter Workshop 2011 Winter Workshop 2010