Det var ett plask som gav eko över hela världen. Den 15 januari 2009 lyckades ett passagerarplan med utslagna motorer nödlanda på Hudsonfloden, i skuggan av New Yorks skyskrapor. Alla 155 ombord överlevde.

"Vi gjorde bara vårt jobb", sa Chesley "Sully" Sullenberger efteråt. Den spektakulära och mirakulösa Watch Movies kraschlandningen gjorde den lågmälde flygkaptenen till nationell hjälte, och han kastades in i en virvelvind av fotoblixtar, tv-framträdanden och hedersbetygelser från främlingar på gatan – men fortsatte ihärdigt att tona ner sin egen insats. Det var "vi" som gjorde det: det vill säga även styrmannen, flygvärdinnorna och kustbevakningen.

Det fanns dock en annan sida av "miraklet på Hudsonfloden". Bakom kulisserna ifrågasatte haverikommissionen Sullys kompetens: Hade det verkligen inte funnits en möjlighet att återvända till flygplatsen för en säker landning?

Det är detta eftersvall till vattenlandningen som Clint Eastwoods "Sully" handlar om, då flygkaptenen tvingades sitta isolerad på ett hotell i New York, skild från sin familj; därtill drabbad av både posttraumatisk stress och det ofrivilliga kändisskapet. Tom Hanks är som klippt och skuren att spela denna typ av rättskaffens vardagshjälte som kämpar för sin heder, och han gör Sully med sedvanlig pondus, autenticitet och värme.

"Sully" är på många sätt en klassisk Hollywoodberättelse om individen mot systemet – i en annan tid hade vi sett James Stewart axla rollen i Frank Capras regi. Men kanske inte riktigt med samma undertexter. Förutom att nödlandningen Movies Streaming Online kan ses som ett slags inverterat 11 september, vilket påpekas i filmen, formar sig berättelsen till en upprättelse för den åldrande mannen som trots överlägsen praktisk erfarenhet blir misstänkliggjord av teoretiserande ungtuppar. Ett ämne som säkerligen ligger den 86-årige Eastwood varmt om hjärtat.

Regimässigt visar han i alla fall att gammal är äldst. "Sully" berättas rakt och osentimentalt, utan överdrifter i spänningssekvenserna – där en annan, sämre regissör hade krämat på – och utan att hamra in budskapen. En typ av vuxen, intelligent underhållning som annars tycks ha kraschlandat i dagens Hollywood.

UserForm edit

FirstName Swefilmer
LastName Online
OrganisationName The Cafe Truck
OrganisationURL
Profession
Country Sweden
State Stockholm
Address
Location
Telephone
VoIP
InstantMessaging (IM)
Email
HomePage
Comment
Topic revision: r3 - 26 Jan 2017, SwefilmerOnline
This site is powered by FoswikiCopyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding digitalmethods.net? Send feedback